JoyPad.dk

- Fordi det handler om spil!

  

Anmeldelse - Warcraft 3 Reforged

Warcraft III Reforged coverAt kalde Warcraft 3 for en klassiker er nærmest en underdrivelse. Ikke alene banede det på mange måder vejen for World of Warcraft’s senere success, men også hele moba genren blev skabt i editoren i Warcraft 3.
Samtidig indeholdt Warcraft 3 en fantastisk kampagne, der bød på en af de mest rørende tragedier i spilhistorien, nemlig historien om paladineren Arthas Menethil.
For et par år siden blev det annonceret at vi ville få en genudgivelse af denne klassiker, med forbedret grafik, forbedrede mellemsekvenser i historien og helt ny brugergrænseflade.
Jeg har nu spillet genudgivelsen Warcraft 3 Reforged intensivt i et par uger og lever denne genudgivelse op til originalens magi eller bygger måske endog videre på den?
Desværre nej.
Warcraft 3 Reforged er overordnet en stor skuffelse.
Lad mig forklare hvordan, og hvorfor du måske alligevel skal give spillet en chance.
 
 
Hvis vi begynder med det rent tekniske så har grafikken fået et løft siden originalen. Desværre er det dog ikke for alvor blevet flyttet frem til det niveau vi forventer af strategispil i 2020 men virker som om det burde være udkommet for et par år siden.
Animationerne er til dels meget stive og ansigter og hår ser lidt mærkværdige ud. Det er som om man har taget tegnestilen fra originalen og så forsøgt at mase realisme ind i det og så ender man med et noget forplumret karakterbillede der aldrig bliver rigtig pænt.
Lydsiden er forblevet som originalen, det vil sige fantastisk musik men stemmeskuespillet virker meget mekanisk og tidens tand har ikke været kærlig ved netop dette aspekt.
Mellemsekvenserne er de samme som i originalspillet, blot med den nye grafik. Dette er naturligvis stik imod hvad der oprindelig blev lovet ved afsløringen af denne nye titel, og til trods for at man blev advaret om at dette var ændret ved sidste års Blizzcon så er slutresultatet stadig skuffende.
Brugergrænsefladen er heller ikke ændret som lovet, i stedet er den originale blot gjort lidt større, hvilket faktisk gør at den fylder nær ved 30% af hele skærmen. Dette er yderst uheldigt i et strategispil hvor overblik er en absolut nødvendighed, især når man sammenholder det med det faktum at man ikke kan zoome ret meget ud og dermed ender i en situation hvor overblikket konstant er mangelfuldt. Endnu mere ærgerligt er dette når man sammenholder med den lækre nye brugergrænseflade der oprindelig blev fremvist ved første visning af Warcraft 3 Reforged. Igen et element der desværre blev skrottet.
WC3ScrnShot 020520 152835 001
 
Men lad os se på den generelle gameplayoplevelse.
Her er der ikke forandret meget og var man glad for Warcraft 3’s overordnede gameplay vil man være godt tilfreds her.
For de som ikke har spillet Warcraft 3 så er her tale om et realtidsstrategispil, hvor man bygger sin base og producerer enheder med det overordnede formål at nedkæmpe modstandernes ditto.
Som udgangspunkt har man valget mellem en kampagne, spille et online spil mod andre eller kreere sit eget spil med eller mod andre mennesker eller bots.
Et problem jeg havde håbet man fik styr på var begrænsningerne i antal enheder man kan have valgt ad gangen. Som det er nu er det kun et meget begrænset antal enheder man kan styre ad gangen, og det er ikke muligt at markere alle sine enheder med musen og så rykke alle på en gang, men kun et mindre antal ad gangen.
Det fører til en hel del fnidder hvor man hopper mellem kontrolgrupper og bevæger og styrer dem individuelt.
Dette er især et problem da man i Warcraft 3 ofte bruger unikke enheders specialevner og dette tager ganske enkelt for lang tid og for mange klik /tryk når man er tvunget til at hoppe mellem kontrolgrupper.
Man vælger stadig mellem fire racer. Mennesker, Orker, Udøde og Natelvere.
Selv om fire racer på papiret ikke lyder af meget så føles de så markant forskellige at hvert spil med en anden race er en helt unik oplevelse og jeg savnede faktisk aldrig flere muligheder i det aspekt.
Noget så simpelt som hvordan de forskellige racer bygger deres baser og får fat i deres ressourcer er unikt, og endnu mere forskelligartet bliver det når vi ser de utallige forskellige enheder der er med i spillet.
Akkurat som i det originale spil så er faktionernes forskellighed og de forskellige helte man kan få under sin kontrol rigtig interessant og giver hele oplevelsen en del mere dybde og variation.
 
WC3ScrnShot 020520 094120 001
 
Et andet positivt aspekt er at kampagnen stadig er fantastisk, med en stærk historie og eftersom udvidelsen The Frozen Throne er en del af pakken her så får man her en rigtig fin og lang kampagne at sætte tænderne i. Historien er blandt de stærkeste i hele spilhistorien generelt og dertil hører at de enkelte missioner føles mere skræddersyede end det er kutyme i denne genre.  Som tidligere nævnt savner man dog de lovede nye mellemsekvenser.
De tilpassede offline og online kampe fungerer også rigtig fint.
Selve onlinekampene er, som nævnt, stadig en god oplevelse, men der er nogle online funktioner der er blevet fjernet fra det originale spil, som er savnet her.
Nogle af disse er: ingen rangstige, ingen klaner og ingen mulighed for at lave eller importere spillerkreerede kampagner.
Især manglen på rangerede kampe virker uforståelig. Det hæmmer spillets overordnede levetid temmelig meget.
Der hvor det for alvor bliver underligt er når man ser på Starcraft Remastered. Her er der et rangeringssystem, og det til trods for at vi endda har fået en efterfølger i Starcraft 2, som har sin egen rangeringsstige.
Men der har ikke været en efterfølger efter Warcraft 3 og nu hvor Reforged er udkommet er det ikke muligt at spille det game Warcraft 3’s online, og dermed er der INGEN mulighed for rangerede Warcraft 3 kampe.
Og helt generelt er sammenligningen med Starcraft remastered interessant. Ved Starcraft Remastered får man ligesom Warcraft Reforged en opgradering af grafikken. Selv om det ikke er i samme grad som tilfældet er i Reforged, så lider animationerne ikke i Starcraft Remastered.
Samtidig har man i Starcraft Remastered en langt mere komplet online oplevelse. Prisen for Starcraft Remastered er 14,99€ i Blizzards egen shop. Til sammenligning koster Warcraft 3 Reforged 29.99€.
Altså en fordobling af prisen, på trods af at produktet leverer en langt mere begrænset online oplevelse og har problemer med animationer og andre fejl og mangler.
Havde man leveret det der oprindelig var lovet ville prisen have været fuldt forståelig og helt fair, men når man nu har pillet så meget af det oprindeligt lovede ud, burde prisen have fået et ordentligt nøk nedad.
 
WC3ScrnShot 020520 152040 001
 
Nu lyder det sikkert som om at jeg på ingen måde vil anbefale Warcraft 3 Reforged, men det er ikke helt tilfældet.
Hvis du aldrig har oplevet kampagnen før og ønsker at opleve Arthas historie så er Warcraft 3 Reforged bestemt værd at spille. Det er en suveræn kampagne og man får en del timer i denne.
Hvis du blot ønsker at spille Warcraft 3 med ny grafik og ikke er interesseret i rangstiger og er godt tilfreds med brugergrænsefladen vil du højst sandsynligt også være helt tilfreds.
For alle andre er det umuligt for mig at anbefale Warcraft 3 Reforged. Dertil er blandingen af amputerede funktioner, manglende opfyldte løfter og en relativt høj pris simpelthen for stor.
Især hvis du primært ønsker at spille online er manglen på rangstiger et alvorligt minus, og jeg vil foreslå man i så tilfælde venter til Blizzard forhåbentligt engang retter dette.
Warcraft 3 er et af mine absolutte favoritspil. Jeg elskede historien og det dengang nye og friske tag på genren. Desværre er Reforged ikke helt den renæssance som denne klassiker fortjener, men blot en falleret skygge af sin tidligere storhed. Som gammel Warcraft 3 fan gør denne her genudgivelse rigtig ondt i hjertet.
 
Titel: Warcraft 3 Reforged
Udvikler: Blizzard
Udgiver: Activision Blizzard
Format: PC
Udgivelsesdato: 28 Januar 2020
plus

- Fantastisk historie

- Spændende varierede faktioner

- Godt soundtrack

60
minus

- Forfærdelig brugergrænseflade

- Stemmeskuespillet føles stift

- Ingen rangstiger i onlinedelen

- Styring af enheder er mangelfuld og fnidret

- Animationer er til dels stive 

Copyright © JoyPad.dk. All Rights Reserved.