JoyPad.dk

- Fordi det handler om spil!

  

FIFA – En kærlighedshistorie.

FIFAcover97Jeg var kun en ung knægt dengang jeg fik min første Playstation, et af mine første spil var FIFA 97. Da jeg selv var fodboldspiller, var det jo lækkert at EA Sports, skaberen af denne lange serie havde som de første fået tiltusket sig FIFA's officielle licenser mht. spillere, hold og turneringer. Jeg kunne spille med mine favorithold, med de idoler man så op til dengang.

FIFA tog fart over årene. Efter at have kigget tilbage på de gamle spil, hvor spillerne om nærmest lignede noget der kunne få South Park til at ligne en grafisk oplevelse. Dengang var det jo banebrydende grafik, men det var ikke det jeg lagde mærke til, nej EA formåede at skabe en stemning omkring virtuel fodbold. Lyden, stadion, kommentatorerne, og ikke mindst et gameplay hvor man vidste hvad man fik. Ikke mere og ikke mindre. Der skulle spilles fodbold og det var hvad det hele handlede om.

FIFAcover

Det var ikke kun mod AI'en, den kunstige intelligens, man skulle bruge sine evner på den virtuelle grønsvære, man kunne jo udfordre sine nærmeste til en duel på banen for at have håneretten på lånt tid. Det er her hvor jeg følte at Fifa tog skridtet videre. Jeg kunne have drabelige dueller imod min far, som den store fodbold entusiast kunne vi konstant diskutere dommerfejl, heldige mål og ikke mindst de fantastiske sejre der gjorde at man slap for opvasken. Han kunne ikke finde ud af at bruge et joypad, men efter at man fortalte ham at man afleverede på X, skød på cirkel og lobbede på trekant så gav det stille og rolig mening for ham og det varede da ikke længe før man tog manden i at smugtræne når man kom hjem fra skolebænken.

Der er sket meget i FIFA serien over den lange årrække, der er sket meget mht. grafik, lyd og design men ikke gameplay. Hvorfor? Fordi det er fodbold, alle har en mening om det men der skal ikke ændres på det. Realisme er blevet en enorm faktor i serien og kun for det bedre hvis man spørger mig. Man kan diskutere i timevis omkring EA om deres spiller-ratings, deres til tider håbløse og halvfærdige tiltag til spillet men vi har stadig muligheden for at spille en god gang fodbold og det er i sidste ende hvad det hele det handler om.

Internettet har hjulpet spillet godt på vej, vi kan spille online-kampe i stribevis og det har taget serien til nye højder. Med tusinder af kampe afviklet verden over dagligt, så lyver disse tal ikke. Fifa er blevet uhyggeligt konkurrencepræget og fortsætter med trumfende skridt fremad.

Jeg har flere måder at spille på: jeg kan læne mig tilbage, tage rollen som cheftræner og game mit favorithold frem til virtuelle trofæer, og jeg kan hoppe online og tage kampen op mod tilfældige mennesker eller invitere mine hårdeste konkurrenter til en omgang sjov, ballade og dødelig alvor på grønsværen.

FIFA er kommet for at blive og denne artikel skal ses som en hyldest til en serie som jeg holder uendeligt meget af, da den ikke kun har budt på store oplevelser på den virtuelle grønsvær, der er også sket ting i den sociale sfære på baggrund af FIFA, som vil blive siddende. Socialt og spilmæssigt har EA med denne serie gjort min tilværelse lidt rigere. Jeg er vild med spil og er i særdeleshed vild med fodbold.

fifa07-054

Copyright © JoyPad.dk. All Rights Reserved.